Tarikh : 03 Julai 2021 Masa : 9.30 pagi - 10.30 pagi Tempat : Pusat Internet Felda Soeharto Peserta : Pelajar sekolah |
Tujuan
Nisbah adalah satu bentuk perbezaan antara dua digit yang mempunyai unit ukuran yang sama. Terdapat tiga jenis nisbah iaitu nisbah bahagian kepada bahagian yang lain, nisbah bahagian kepada keseluruhan dan nisbah keseluruhan kepada bahagian.
Aktiviti
Pengajar menerangkan secara ringkas mengenai definisi nisbah dan kadaran kepada pelajar. Seterusnya, pengajar akan menunjukkan formula untuk menentukan nisbah untuk dua digit yang mempunyai unit ukuran yang sama kepada pelajar.
Tarikh : 03 Julai 2021 Masa : 9.30 pagi - 10.30 pagi Tempat : Pusat Internet Felda Soeharto Peserta : Pelajar sekolah |
Tujuan
Pemahaman adalah penting untuk dipelajari oleh para pelajar kerana tajuk ini merupaka pembelajaran yang menguji pelajar dalam kepahaman penggunaan perkataan melengkapkan sesuatu ayat. Sekiranya seseorang kurang kepahaman dan menggunkan perkataan yang salah dalam sesuatu ayat menyebabkan perubahan maksud pada ayat tersebut.
Aktiviti
Pengajar memberikan soalan dan latihan kepada pelajar untuk meningkatkan kepahaman mereka. Latihan yang diberikan bertujuan untuk meningkatkan daya ingatan mereka mengenai pembelajaran pada minggu lepas.
Tarikh : 20 Jun 2021 Masa : 2.00 petang - 3.00 petang Tempat : Pusat Internet Felda Soeharto Peserta : Pelajar sekolah |
Tujuan
Reading Comprehension merupakan topik yang diajar adalah kesinambungan topik yang dibincangkan pada minggu lepas. Pembelajaran ini diteruskan bagi memberi kepahaman yang lebih jelas kepada pelajar.
Aktiviti
Pengajar akan memberikan latihan atau soalan kepada pelajar untuk dibincang sepanjang sesi pembelajaran. Pengajar akan membuat perbincangan bersama pelajar sepanjang kelas untuk mencari jawapan yang tepat untuk setiap soalan yang diberikan.
Tarikh : 26 Jun 2021 Masa : 2.00 petang - 3.00 petang Tempat : Pusat Internet Felda Soeharto Peserta : Pelajar sekolah |
Tujuan
Pengawetan makanan adalah satu proses yang dilakukan bagi memanjangkan tempoh sesuatu makanan atau minuman daripada rosak. Pembelajaran ini bertujuan untuk menerangkan kepada para pelajar mengenai sejarah bermulanya proses pengawetan bermula.
Aktiviti
Pengajar akan memaparkan satu video ringkas mengenai sejarah mengenai pengawetan makanan yang diciptakan oleh Louis Pasteur. Selepas itu, pengajar akan membuat penerangan lebih terperinc mengenai proses ini untuk pelajar lebih memahami proses tersebut.
Tarikh : 19 Jun 2021 Masa : 2.00 petang - 3.00 petang Tempat : Pusat Internet Felda Soeharto Peserta : Pelajar sekolah |
Tujuaan
Topik ini adalah membincangkan bentuk atau keadaan zarah-zarah yang berada di dalam sesuatu objek sama ada cecair, gas atau pepajal. Keadaan zarah-zarah dalam sesuatu objek adalah berbeza mengikut kepadatan udara di dalam sesuatu objek.
Aktiviti
Pengajar akan memberikan latihan atau soalan kepada pelajar untuk dibincang sepanjang sesi pembelajaran. Pengajar akan membuat perbincangan bersama pelajar sepanjang kelas untuk mencari jawapan yang tepat untuk setiap soalan yang diberikan.